هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
نسخه جدید سیستم عامل اندروید در سال ۲۰۲۰، به نام “اندروید ۱۱” به صورت رسمی معرفی شد. گوشیهای پیکسل کمپانی گوگل میتوانند با نسخه جدید سیستم عامل اندروید آپدیت شوند. اندروید ۱۱ به زودی برای سایر تولید کنندههای گوشی موبایل از جمله OnePlus ، Xiaomi ، Realme و … فراهم شده و روانه بازار میشوند.
خوب یا بد، اندروید ۱۱ خیلی شبیه به اندروید ۱۰ است. ممکن است هنگام راه اندازی دستگاه برای اولین بار تفاوت محسوسی احساس نکنید. در ادامه قصد داریم تفاوت و برتری این نسخه جدید را با نسخههای قدیمی مقایسه و بررسی کنیم. توجه داشته باشید که ما همه ویژگی ها را ذکر نمیکنیم به دلیل این که در آینده احتمالا به روز رسانیها و توسعههایی در این سیستم عامل صورت میگیرد.
اعلانهای مکالمه (پیامها)
در اندروید ۱۱ سه دسته اعلان وجود دارد: مکالمه، هشدار، بی صدا.
بخش مکالمات، کاملا مشخص است که مکالمات شما را در خود جای میدهد. این به معنای آن است که پیامهای این بخش شامل هر برنامه ای که شما از طریق آن مستقیما با شخص دیگری در ارتباط هستید، است. از جمله پیامهای متنی، برنامههای چت و این ویژگی همچنین برای پیامهای دایرکت برنامههایی از جمله اینستاگرام و … فعال است.
شما میتوانید مکالمات و برنامههای خود را اولویت بندی کنید. به عنوان مثال اولویت پیامهای مادر شما نسبت به یکی از اقوام دورتان بیشتری باشد و نکته مهم این است که با توجه به این قابلیت شما تعاملات مهم روزانه خود را از دست نمیدهید.
در عین حال بخش هشدار و بی صدا مانند اندروید ۱۰ عمل میکند. شما طبق روال گذشته میتوانید اعلان برخی از برنامههای خود را به حالت بی صدا دربیاورید که باعث منتقل شدن تمام اعلانهای آینده در بخش بی صدا شوند. اکنون با اندروید ۱۱ شما کنترل بیشتری بر اعلانها نسبت به گذشته دارید.
تاریخچه اعلانها
حتما برای شما هم پیش آمده است که یک اعلان را دریافت کنید و شما به طور نا خودآگاه آن را حذف کرده باشید (کنار بزنید) و اندکی بعد بگویید که “نباید چنین کاری میکردم” اما در آن لحظه دیگر دیر شده و اعلان از بین رفته است.
در اندروید ۱۱ اینطور نیست! ویژگی جدید سیستم عامل اندروید به شما این امکان را میدهد که اعلانهای ۲۴ ساعت گذشته که روی تلفن شما ظاهر شده است را ذخیره میکند. میتوانید لیستی از این اعلانات را ببینید و نوتیفیکیشن مورد نظر خود را پیدا و آن را مجددا بازیابی کنید. مثلا میتوانید اعلانی که هنگام بیدار شدن از خواب دورکردید را پیدا کنید و ببینید.
متاسفانه این ویژگی به صورت پیش فرض فعال نیست و شما باید به قسمت زیر رفته و آن را فعال کنید:
منو فارسی :
تنظیمات > برنامهها و اعلانها > اعلانها > سابقه اعلانها
منو انگلیسی:
Settings > Apps & Notifications > Notifications > Notification history
اگر از قبل این ویژگی فعال باشد میتوانید سابقه اعلانهای خود را از همینجا مشاهده کنید. توجه داشته باشید تازمانی که این ویژگی روشن نباشد تلفن شما اعلانها را ذخیره نمیکند بنابراین نمیتوانید آن را روشن کنید و اعلانهایی که آن روز حذف کرده اید را پیدا کنید. یک قابلیت جالب در این ویژگی آن است که اعلانهای برنامههایی که به حال بی صدا درآمده را نیز ذخیره میکند و دیگر به صورت پنهان و مخفی نمیمانند ، شما از طریق این لیست بدون صرف منابع سیستمی(باز کردن برنامه مد نظر) میتوانید آنها را مشاهده کنید.
حبابهای چت در اندروید ۱۱
تا این جا شما هم به این مساله پی بردید که گوگل اندروید ۱۱ را برای ارتباطات طراحی کرده است؟ برای همین است که بزرگترین ویژگیهای جدید همگی مربوط به اعلانها و برنامههای چت و سایر سیستمهای مربوط به مکالمه است. حبابهای چت در واقع برای اولین بار در اندروید ۱۰ ظاهر شدند و اکنون این حبابهای چت برای نسخه ۱۱ اندروید نیز وجود دارد.
اگر تا به حال از مسنجر فیسبوک (Facebook Messenger) در اندروید استفاده کردید میدانید که حباب چت چگونه عمل میکند. درگوشی شما مسنجر “Chat Head” (که در گوشه بالای هر برنامه قرار دارد)، با یک ضربه روی آیکون برنامه، حالت چت فعال شده و همچنین شما میتوانید آن را مجددا به صورت آیکون برگردانید و پس از اتمام مکالمه Chat Head را تا گفتگو بعدی حذف کنید.
تنها تفاوت عمده این ویژگی آن است که برای هر برنامه که چت دارد (نه تنها مسنجرها)، برای سایر برنامههایی که طراحی مشابه دارند نیز کار میکند.
فیلم برداری از صفحه نمایش در اندروید ۱۱ (Screen Recorder)
برنامههای زیادی در گوگل پلی برای فیلم برداری از نمایشگر گوشی موبایل شما وجود دارد. با این حال شاید ارائه یک ضبط کننده صفحه نمایش محلی (بدون نیاز به نصب برنامه جدید) برای اندروید کمی دیر به نظر برسد اما هنوز هم هیجان انگیز است. اندروید ۱۱ نیاز شما را برای دانلود و نصب یک برنامه اضافی برآورده کرد.
عملکرد فیلمبرداری از صفحه نمایش در تنظیمات سریع در منو کشویی بالا صفحه قرار دارد و شما قبل از شروع ضبط روی آن ضربه میزنید سپس به شما چند گزینه پیشنهاد میدهد. به عنوان مثال شما میتوانید انتخاب کنید که با ضربه روی صفحه نمایش ضبط شروع شود یا خیر و آیا همزمان گوشی شما صدا را نیز ضبط کند؟ همه چیز بسیار ساده است و گوگل با اضافه کردن این ویژگی در نسخه جدید سیستم عامل اندروید نیاز اکثر مردم به سایر اپلیکیشنها را برطرف میکند.
کنترل رسانهها
اگر از گوشی خود که اندروید ۱۰ است موسیقی پخش کنید، یک پخش کننده موسیقی در بالای کشوی اعلانات ظاهر میشود. مطمئنا در اندروید ۱۱ این قسمت به مکالمات و پیامها اختصاص یافته بنابراین گوگل تصمیم گرفت که آن را یک پله (مرحله) به بالاتر یعنی زیر منو تنظیمات سریع منتقل کند.
این کار به نظر بهتر است زیرا پخش کننده موسیقی یک اعلان نیست در واقع یک ابزار و حتی یک برنامه کوچک است. وقتی کشو اعلان تلفن را پایین بکشید کنترل کننده رسانه بسیار کوچک است و برنامه ای که موسیقی را پخش میکند، کاور و تصویر مربوط به رسانه ، کنترلهای اصلی پخش کننده و دستگاهی که موسیقی در آن پخش میشود (گوشی یا هدفون بلوتوث، اسپیکر) را نمایش میدهد. اگر کشو اعلانات را به سمت بالا بفرستید هشدارها را نمایش میدهد. در عکس پایین میتوانید پخش کننده موسیقی را ببینید.
با یک لمس ساده میتوانید دستگاه پخش موسیقی را به سرعت عوض کنید به عنوان مثال تغییر از بلندگو گوشی به هدفون بلوتوثی شما فوق العاده سریع و آسان خواهد بود.
آیا نمیخواهید پلیر موسیقی شما آنجا باشد؟ درست مثل گذشته شما میتوانید آن را بردارید. در اندروید ۱۱ شما میتوانید تنظیمات را به گونه ای انتخاب کنید که پس از اتمام گوش دادن به موسیقی پخش کننده از بالای صفحه ناپدید شود یا این که تمام وقت آنجا بماند و این بستگی به تصمیم شما دارد و به صورت سفارشی قابل تنظیم است.
کنترل دستگاههای هوشمند
بیشتر افراد نوعی از فناوری خانههای هوشمند را در زندگی خود گنجانده اند در پاسخ به این روند رو به رشد، گوگل در اندروید ۱۱ بخش جدیدی را اضافه کرد که به شما این امکان را میدهد بدون نیاز به باز کردن اپلیکیشنی دستگاههای هوشمند منزلتان را مدیریت و کنترل کنید.
اندروید ۱۱ در این قسمت ۶ دستگاه را به صورت پیش فرض قرار داده که شما میتوانید به دلخواه خود حذف یا اضافه کنید. برای تنظیمات کافی است در این قسمت بر روی دستگاه مورد نظر بروید و تغییرات را اعمال کنید. به طور مثال: میتوانید چراغها را خاموش یا روشن کنید، دوربینهای امنیتی را چک کنید، قفل درب را باز کنید و دیگر لازم نیست برای هر کدام از این کارها برنامهها و اپلیکیشنهای جداگانه راه اندازی کنید.
مجوز و دسترسیهای یک بار مصرف و بازنشانی خودکار
گوگل طی چند سال اخیر با برخی اتهامات سنگین مربوط به سهل انگاری در حریم خصوصی و امنیت کاربران روبه رو شده است. خوشبختانه، اندروید ۱۱ اکنون بیش از هر زمان دیگری کنترل حریم خصوصی و امنیت را به کاربران میدهد.
ویژگی اصلی این قابلیت دسترسیهای یک بار مصرف است. هنگام نصب اولین برنامه اندروید ۱۰ از شما سوال میکند که آیا میخواهید به صورت مداوم مجوز دسترسی به برنامه را بدهید یا خیر؟ اما در اندروید ۱۱ این امکان را فراهم کرد که در آن جلسه خاص (همان زمان استفاده از برنامه) دسترسی داده شود و کاربر کنترل بیشتری در حریم خصوصی خود داشته باشد.
هنگامی که بحث از امنیت و حریم خصوصی است اندروید ۱۱ این کنترل را به کاربر میدهد. اگر کاربر اجازه دسترسی بدهد به محض بستن برنامه، اندروید این مجوز را منقضی میکند. اگر کاربر بخواهد در هر بار استفاده از برنامه مجوز اعطا کند این قابلیت در دسترس است اما این ویژگی برای تعداد زیاد برنامه قابل تنظیم نیست. این کار باعث میشود اطلاعات کاربران ایمن تر باشد و اپلیکیشنها نتوانند به راحتی اطلاعات شما را جمع آوری کنند.
اندروید ۱۱ برای برنامههایی که مدتی استفاده نکرده اید به صورت خودکار ریست (Auto Reset) میشود. اگر به برنامه ای مدتها قبل مجوز دادههای مکانی(Location) داده اید، اکنون اندروید مجوز را لغو کرده است و دفعه بعد که برنامه را باز میکنید مجددا از شما مجوز میخواهد. اگر شما هیچوقت برنامه را باز نکنید اطلاعات شما ایمن خواهند ماند.
برنامه ریزی تم تاریک گوشی موبایل
بالاخره گوگل حالت تم تاریک (Dark Mode) موبایل را به صورت بومی درآورد یعنی بدون نصب اپلیکیشن یا تنظیمات خاصی این تم در اندروید ۱۱ وجود دارد و این ویژگی بسیار مورد پسند کاربران است.
اکنون کاربران تم تاریک را با استفاده از دو معیار برنامه ریزی میکنند: میتوانند تم را به گونه ای فعال کنند که هنگام طلوع یا غروب خورشید روشن یا خاموش شود، یا در صورت تمایل، زمانبندی سفارشی برای فعال سازی حالت تیره تنظیم کنند.
در واقع گوگل در اوایل سال ۲۰۲۰ تنظیمات طلوع و غروب خورشید را برای گوشیهای پیکسل که اندروید ۱۰ داشتند، اجرا کرد اما اندروید ۱۱ این ویژگی به همراه ویژگی زمانبندی دلخواه را برای همه گوشیها فعال میکند.
به روزرسانی اندروید ۱۱ از طریق Play Store
هر ساله گوگل جدیدترین نسخه اندروید را منتشر میکند و هر ماه آخرین آپدیتهای امنیتی را انجام میدهد که هر دو این بروز رسانیها توسط شرکت سازنده تلفن همراه به شما منتقل میشود به همین دلیل بعضی از گوشیهای موبایل خیلی سریع به روزرسانی میشوند بعضی خیلی دیرتر و کند تر و بعضی هرگز آپدیت نمیشوند.
برای حل این مشکل اندروید ۱۱برای آپدیت از Google Play Store کمک میگیرد. این قابلیت باعث میشود که گوگل همه شرکتهای سازنده را دور زده و همه موانع برای به روز رسانی را از طریق Google Play Store از بین ببرد. البته باز هم نمیتواند جدیدترین آپدیتهای امنیتی را برای کاربران فراهم کند. با این حال میتواند برخی حفرههای امنیتی را از بین ببرد یا قسمتهای خاصی از سیستم عامل اندروید را به روز کند.
به طور کلی این ویژگی بسیار مفید است زیرا گوشیهای اندرویدی را ایمن و به روز نگه میدارد حتی اگر شرکت سازنده گوشی را به حال خود رها کرده باشد! اما گوگل برای رفع این مشکل هر کاری در توان داشته انجام داده است.
پین کردن برنامه به صفحه اشتراک
در یک برهه زمانی، یکی از مدیران اندروید اعتراف کرد که فرآیند اشتراک گذاری در این سیستم عامل بسیار مشکل دارد. خوشبختانه در سال گذشته و در آستانه استفاده از اندروید ۱۱ این مشکل بهبود پیدا کرده و بسیار کاربردی تر از قبل است.
اکنون شما میتوانید برنامههای مورد نظر خود در صفحه اشتراک پین کنید تا زمانی که خواستید چیزی به اشتراک بگذارید، اپلیکیشنهای مورد نظرتان به راحتی دردسترس باشند.
در تصویر بالا، گزینه چاپ و ارسال URL به سایر دستگاهها توسط مرورگر کروم در صفحه اشتراک پین شده اند. این ویژگی جالب به شما اجازه میدهد هنگام اشتراک گذاری، کدام اپلیکیشنها در بالای لیست نمایش داده شوند. سیستم فعلی برای ارائه برنامهها گیج کننده و کاربران را ناامید گرده است بنابراین این تغییر خوشایندی برای اندروید ۱۱ محسوب میشود.
دسترسی صوتی (Voice Access) هوشمندتر شده است
این ویژگی اندروید برای کاربرانی که دارای اختلالات حرکتی هستند بسیار مفید و دوست داشتنی است که به آن Voice Access میگویند. شما با فعال سازی این ویژگی میتوانید فرمانهای صوتی بدهید و به کمک دستیار گوگل دستورات شما اجرا میشود. برای مثال شما اکنون میتوانید به دستیار صوتی گوگل بگویید که: “توییتر را باز کن و توییتی بساز” این خصیصه جدید اندروید تعامل شما را با تلفن هوشمندتان بسیار طبیعی و روان تر ساخته است.
حریم خصوصی برای کاربران سازمان
اگر از تلفن اندرویدی خود در محل کارتان استفاده میکنید، میتوانید ویژگی Android Enterprise آن را فعال کنید. این بخش گوشی را به بخش فناوری اطلاعات شرکت متصل کرده و این اجازه را به سازمان و شرکت شما میدهد که گوشی موبایل را کنترل کنند در آن تغییراتی ایجاد کنند به روز رسانیهای مربوطه را انجام دهند و ….، زیرا این گوشی متعلق به شرکت نیز هست.
با این حال بسیاری از افراد مجبور میشوند که گوشی جداگانه برای استفاده شخصی خود داشته باشند اما در اندروید ۱۱ شما میتوانید یک پروفایل شخصی و یک پروفایل کاری داشته باشید که هیچ یک از ان ها تاثیری بر روی دیگری ندارد. این کار باعث میشود که کاربران به راحتی از پروفایل کاری خود به شخصی بروند بدون آن که بخش IT شرکت فعالیت های شخصی آنها را نظارت کند.
مطمئنا تعداد زیادی از افراد هستند که با داشتن تلفن دوم احساس راحتی بیشتری میکنند اما این ویژگی جدید اندروید ۱۱ احتمالا آنها را تحت تاثیر قرار میدهد که از این کار منصرف شوند.
این ویژگیها در این مقاله مهمترین و جدید ترین تغییرات و آپدیتها در اندروید ۱۱ هستند، آیا شما هم هیجان زده هستید که چه زمان آپدیت این سیستم عامل برای گوشی شما فراهم میشود؟
2 Comments